Toyota bZ3C – elektrické SUV v štýle Priusa

Automobilka Toyota je naďalej pomerne zdržanlivá v segmente čistých elektromobilov, nakoľko má vynikajúco prepracovanú technológiu hybridného pohonu vozidiel a v tejto kategórii je nespochybniteľne vedúcou spoločnosťou na svete. Pokrok sa ale zastaviť nedá a ak sa chce automobilka Toyota udržať aj na najväčšom automobilovom trhu sveta – v Číne, musí začať ponúkať aj nabíjateľné batériové elektromobily. Keďže však zatiaľ nedisponuje konkurencieschopnými komponentami vlastnej produkcie, pripravili pre tento trh vozidlo založené na osvedčenej technológii najväčšieho výrobcu elektrických vozidiel na svete – spoločnosti BYD.

Toyota bZ3C bola  predstavená začiatkom tohto roka na aprílovom autosalóne  v Pekingu. Jej platformu spoločne vyvinuli First Automotive Works (FAW), štátna a druhá najväčšia automobilka v Číne, a Toyota. Batéria, elektromotor a komponenty hnacieho ústrojenstva pochádzali od BYD.

Toyota bZ3C na autosalóne v Pekingu

Toyota už v Číne predáva dva plne elektrické autá: SUV bZ4X a sedan bZ3. Nový bZ4C bude uvedený na trh do konca tohto roka. Toyota bZ3C je tretím plne elektrickým automobilom japonskej automobilky Toyota. Začiatok výroby je naplánovaný na Q4 2024 v závode spoločného podniku FAW-Toyota v Tianjine. Sériová verzia plne elektrickej Toyoty bZ3C bola odhalená, vďaka žiadosti o predajnú licenciu, ktorú si musí podať každý výrobca na čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológii (MIIT), ktorý je homologizačným orgánom v Číne. Vďaka týmto dokumentom vieme, že elektrická hnacia sústava a batéria pochádzajú od BYD.

Toyota bZ3C na autosalóne v Pekingu

V Číne musí byť každé auto pred uvedením na trh schválené miestnym regulátorom a Ministerstvo priemyslu a informačných technológií (MIIT) zverejňuje zoznam vozidiel, ktoré prechádzajú homologizačným procesom každý mesiac. Výrobcovia automobilov z toho nie sú nadšení, pretože odhaľuje obrázky produkčnej verzie a špecifikácie áut, ktoré oficiálne ešte neuviedli na trh. Ale fanúšikom elektrickej dopravy a áut všeobecne,  to nevadí. Keďže Toyota predložila ministerstvu priemyslu a informačných technológií (MIIT) homologizačné dokumenty, konečne si môžeme pozrieť obrázky sériovej verzie auta a jeho kľúčových špecifikácií.

Toyota bZ3C je 4-dverové 5-miestne kupé-SUV so vzhľadom pripomínajúcim Toyotu Prius. Rozmery vozidla sú: 4780 mm na dĺžku, 1866 mm na šírku, 1510 mm na výšku, s rázvorom 2880 mm. Pohotovostná hmotnosť je 1920 kg a EV bude ponúkať 18″ a 21″ kolesá. Toyota bZ3C bude mať voliteľný laserový radar (Lidar) v hornej časti predného skla.

Elektrickú hnaciu sústavu zabezpečuje technika od BYD. Toyota bZ3C bude mať jednomotorový pohon od elektromotora typu TZ200XS003 s výkonom 200 kW (268 k), ktorý bude dodávať stopercentná dcérska spoločnosť BYD Fudi Power, vyrobený v Changsha. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 160 km/h. Elektrina bude uložená v lítium-železofosfátovej (LFP) batérii získanej od FinDreams BYD. Jej kapacita v dokumentoch nebola odhalená, ale CarNewsChina očakáva, že bZ3C bude mať dojazd CLTC medzi 500 a 600 km.

Toyota bZ3C na autosalóne v Pekingu

Zdroj: carnewschina