CATL predstavil 600 kWh batériu pre elektrické nákladné autá s technológiou rýchlej výmeny batérie

Spoločnosť Contemporary Amperex Technology (CATL) odhalila novú batériu počas online konferencie večer 13.9.2024. Batéria Tianxing-B bude mať záruku 10 rokov alebo 1 milión kilometrov. Keďže CATL používa pre  batériu Tianxing- B rôzne anglické názvy, niekedy sa označuje ako Tianxing Bus Edition alebo Tianxing  B -series. Samotná značka sa predtým volala Tianxing , avšak na nedávnom predstavení produktu v Nemecku ju CATL nazvala Tectrans .

CATL má v Číne v roku 2024 (január – august) takmer 50 % podiel na trhu v predaji batérií pre elektromobily. Ich batérie tiež poháňajú viac ako 385 000 autobusov na celom svete, hovorí spoločnosť. Na podujatí IAA v Hannoveri v Nemecku spoločnosť CATL odhalila aj ďalšie produkty svojho vývoja. V Európe už CATL spolupracuje s výrobcami ťažkých nákladných vozidiel, ako sú Daimler Truck AG, Volkswagen úžitkové vozidlá a Volvo A/B.

Tectrans, predtým nazývaný Tianxing (v čínštine 天行), je nová značka batérií pre úžitkové vozidlá CATL, ktorá bola uvedená na trh v júli 2024. Všetky tri typy batérií Tectrans sú založené na technológii CTP (cell-to-pack) 3.0. Značka má tri batériové produkty:

·         Tectrans – T pre vysokovýkonné elektrické nákladné vozidlá

·         Tectrans – L (séria L) pre ľahké komerčné elektromobily

·         Tectrans – B (Bus Edition) pre elektrobusy

CATL Tectrans – T je batéria vyvinutá špeciálne pre ťažké nákladné vozidlá so životnosťou 2,8 milióna kilometrov. Dokáže dobiť 70 % SoC za 15 minút a najvyššia výbava má kapacitu 600 kWh, oznámila spoločnosť v pondelok 16.9.2024 na IAA Mobility v Nemecku. „Tento produkt, ktorý obstál v skúške časom, nastavuje nový štandard pre výdrž batérie pre ťažké nákladné vozidlá,“ povedal Aleksej Krükov, hlavný inžinier CATL Overseas Business, počas prezentácie IAA v Hannoveri.

Akin Li, výkonný prezident CATL Overseas Business, diskutuje o riešení výmeny batérií QIJI na IAA v Hannoveri v Nemecku.

Čínsky batériový gigant CATL predstavil dve verzie novej batérie Tectrans – T: Long Life Edition a Superfast Charging Edition. Tectrans – T Long Life Edition má mimoriadne dlhú životnosť až 2,8 milióna kilometrov alebo v časovom ekvivalente- 15 rokov. Ponúka maximálny dojazd 500 km a  podporuje technologické riešenie CATL na rýchlu výmenu batérií , čo podľa CATL ďalej minimalizuje náklady na odpisy. Výmena batérie je zabezpečená vďaka QIJI Energy, čo je  all-in-one ťažký podvozok nákladného vozidla od CATL určený na službu rýchlej výmeny batérie.

Tectrans – T Superfast Charging Edition  podporuje nabíjanie rýchlosťou 4C a dokáže dobiť batériu na  70 % SoC za 15 minút . Kapacita batérie  je 200 – 600 kWh a maximálny dojazd je 500 km. Očakávaná životnosť je však nižšia ako životnosť edície Long Life –  „iba“ 1,2 milióna kilometrov , alebo 8 rokov.

Tectrans L , niekedy nazývaný aj L-Series, bol predstavený 4. júla 2024. Ponúka kapacitu batérie 30 – 200 kWh, dojazd 150 – 500 km v reálnom svete a maximálnu rýchlosť nabíjania 4C , životnosť 800 000 km alebo 8 rokov. Dodáva sa v dvoch verziách: Long Range Edition a Superfast Charging Edition. Tianxing-L ponúka  hustotu energie 200 Wh/kg. Rýchle nabíjanie 4C  umožňuje dobitie batérie na 60 % SoC za 12 minút.

Tectrans B,  tiež prezývaná ako Tectran Bus Editionbola predstavená minulý piatok počas online podujatia v Číne. Batéria bola vyvinutý špeciálne pre elektrické autobusy. Hustota energie je 175 Wh/kg, životnosť 15 rokov alebo 1,5 milióna kilometrov, tvrdí CATL. Batéria Tectran-B bude mať záruku 10 rokov alebo 1 milión kilometrov. CATL plánuje nasadiť novú batériu Tectrans B do 80 rôznych modelov autobusov a už nadviazala partnerstvá s 13 zákazníkmi vrátane Dongfeng, Golden Dragon a Yutong Bus v Číne.

Aleksej Krükov, hlavný inžinier CATL Overseas Business, predstavuje Tectrans T.

Zdroj: carnewschina