Xpeng Aeroht – modulárne auto s osobným dronom. Budúcnosť dopravy robí 1. krok

Spoločnosť Xpeng AeroHT, ktorá bola pôvodne založená ako Heitech v roku 2013 Zhao Deli s finančnou podporou od generálneho riaditeľa spoločnosti  Xpeng pána He Xiaopenga, urobila významný pokrok v priemysle lietajúcich automobilov. Spoločnosť sa premenovala na AeroHT a v roku 2016 predstavila svoju prvú generáciu lietajúceho auta. Do roku 2020 spoločnosť uviedla na trh už svoju piatu generáciu lietajúceho auta a v roku 2021 AeroHT dokončilo kolo financovania série A vo výške viac ako 500 miliónov USD.

Xpeng AeroHT vyvíja elektrické lietadlá s vertikálnym vzletom a pristátím – tento typ technológie sa označuje všeobecne akceptovanou skratkou eVTOL (electric vertical take-off and landing). Aerocars sú špeciálnym prípadom eVTOL, konkrétne vozidlá, ktoré kombinujú funkcie auta a eVTOL: môžu jazdiť na verejných komunikáciách a teoreticky lietať. Teoreticky, pretože eVTOL sú stále nelegálne a v skutočnosti sa s nimi dá lietať iba na testovacích miestach, ale v Číne sa na štátnej úrovni pracuje na legalizácii takýchto lietadiel, takže o pár rokov môžu skutočne ísť do obchodnej prevádzky a aj maloobchodného predaja. Samozrejme, bude existovať veľa obmedzení týkajúcich sa letovej výšky, doletu a letových koridorov, ale podľa predstaviteľov spoločnosti je „hlavnou vecou  začať a potom uvidíme“.

Koncepcia lietajúceho auta Xpeng sa už niekoľkokrát zmenila: najprv chcela spoločnosť vytvoriť plne integrovaný dizajn, teda transformujúce sa auto so zaťahovacími/skladacími rotormi, ale táto úloha sa ukázala ako príliš náročná. Táto koncepcia bola zatiaľ odložená, ale nie opustená.

Minulý rok Xpeng predstavil modulárne letecké auto, v ktorom sú pozemná dopravná a lietajúca časť fyzicky oddelené – vtedy sa tento koncept nazýval Xpeng AeroHT Modular Flying Car a teraz sa premenoval na Land Aircraft Carrier. Nedávno sa v Číne naživo  konala premiéra tohto zázračného stroja (predtým boli zverejnené len počítačové animácie).

Land Aircraft Carrier je veľký trojnápravový minivan (dĺžka – 5,5 m, šírka – 2 m, výška – 2 m) s plne riadeným podvozkom, ktorý je vybavený plug-in hybridnou pohonnou jednotkou s 800-voltovou elektrickou architektúrou, pričom spaľovací motor nie je mechanicky spojený s kolesami a pracuje len v režime generátora elektrického prúdu, ktorým dobíja trakčnú batériu vozidla. Pohonná jednotka vozidla navyše môže počas cesty nabíjať aj letový modul uložený v batožinovom priestore. Minivan je určený pre štyri osoby, pričom približne polovicu objemu auta zaberá nákladný priestor, kde je uložený letový modul – dvojmiestny osobný dron postavený na sklápateľných oporách so šiestimi vrtuľami na vyklápateľných nosníkoch (hexokoptéra). Stredové nosníky sú tiež vybavené malými rotormi uzavretými vo valcových krytoch ako pomocný pohon pre horizontálny let. V prípade nehody je lietajúci modul vybavený automatickými vystreľovacími padákmi, ktoré sú schopné zabezpečiť viac-menej mäkké pristátie pri páde z výšky 50 m.

Letový modul sa nakladá a vykladá zo zadnej časti minivanu v plne automatickom režime – vďaka bezpilotnej technológii. Podľa spoločnosti sú pre letový modul možné lety v bezpilotnom režime, ale aj lety v manuálnom režime, ktoré „zvládne takmer každý“: ovládanie je naviazané na jeden joystick, zvyknete si naň za 5 minút a za tri hodiny sa môžete „stať profesionálnym pilotom“. Plne nabitý a natankovaný minivan môže prejsť viac ako 1 000 km a plne nabitý letový modul môže uskutočniť až šesť letov (ale trvanie týchto letov nebolo v tlačovej správe špecifikované).

Xpeng AeroHT plánuje spustiť výrobu Land Aircraft Carrier vo vlastnom závode v Guangzhou s kapacitou 10 000 lietadiel ročne. S jeho výstavbou sa začne tento mesiac a spustenie výroby je naplánované na koniec roka 2025. Dodávka sériových aeromobilov k zákazníkom sa začne v roku 2026 – dovtedy plánuje Xpeng AeroHT vytvoriť v Číne niečo ako sieť turistických kempov, kam môžu zákazníci prísť, oddýchnuť si v prírode a lietať po okolí kempu pre svoje potešenie.

Spoločnosť Xpeng AeroHT oznámila, že ich Land Aircraft Carrier po prezentácii dostal viac ako 3 000 predbežných objednávok. Kumulatívne číslo objednávok  s rezerváciou presiahlo 1 000 kusov. Zaujímavosťou je, že oficiálny predpredaj Xpeng Land Aircraft Carrier sa začne už koncom tohto roka. To je na auto s približnou cenou 2 milióny juanov (približne 260 000 eur) slušné číslo.

Xpeng AeroHT prezradil, že už uzavrel zmluvy o spolupráci s viac ako 70 leteckými tábormi na vybudovanie ekosystému pre lietajúce autá. Spoločnosť uviedla, že v budúcnosti poskytne používateľom celý rad riešení letovej prevádzky. Tieto budú zahŕňať letovú podporu, používateľské služby a nákup auta. Xpeng AeroHT tiež spomenul, že bude vyberať partnerov na letecký výcvik používateľov a na výrobu lietajúcich áut.

Začína sa budúcnosť dopravy? Možno!

Zdroj: kolesa, carnewschina