Baojun Yunduo – elektrické MPV veľkosti Škoda Karoq, ale iba za 13 000 eur

Značka Baojun  dostáva krídlakeďže len nedávno uviedla na trh malé elektrické mestské auto Baojun Yep, ktoré sa v Číne stalo úplne virálnym. Baojun je  spoločným podnikom SAIC, GM a Wuling . V súčasnosti jej modelový rad tvoria štyri vozidlá: Baojun KiWi EV, Baojun 510, Baojun RS-3 a spomínaný Baojun Yep . V súčasnosti to však vyzerá tak, že značka Baojun chce začať svoju novú trhovú stratégiu uvedením radu nových modelov. A nadchádzajúci Baojun Yunduo bude jedným z nich určite.

Baojun Yunduo je elektrické „malé MPV“. Možno je to spôsobené elegantným tvarom karosérie Yundua, ktorý pripomína niektoré modely zo starej školy automobilizmu. Jeho predná časť silne pripomína Fiat Multipla. Má dvojpodlažný dizajn prednej časti s LED priamo pod vydutím v spodnej časti A-stĺpikov a blokmi svetlometov v prednom nárazníku. Ďalšími prvkami exteriéru Yunduo sú zasúvateľné kľučky dverí a minimalistický vzhľad interiéru.

  Rozmery elektrického MPV sú nasledovné: dĺžka 4295 mm, šírka 1850 mm, výška 1652 mm a rázvor osí náprav je 2700 mm. Je teda o niečo väčší ako BYD Dolphin, alebo takmer rovnaký ako u nás dobre známa Škoda Karoq. Yunduo poháňa elektromotor na prednej náprave s výkonom 100 kW (136 k). Pokiaľ ide o batériu, vyrába ju Liuzhou Huating New Energy Technology, jeden z hlavných dodávateľov SGMW, s kapacitou výroby batérií 25 000 kusov za mesiac. Dojazd Baojun Yunduo dosahuje 400 km na jedno nabitie.  

Dnes bol v Číne odhalený jeho interiér s veľkou obrazovkou, množstvom priestoru a zvláštne vyzerajúcimi sedadlami. 

Ako môžeme vidieť na obrázkoch, hlavnou črtou Baojun Yunduo sú jeho sedadlá. Podľa spoločnosti  Baojun sú inšpirované talianskou pohovkou Bubble. Používajú technológiu ručného rezania a obsahujú 36 kusov polyuretanu. Predstavitelia spoločnosti spomenuli, že tieto rezané kusy zlepšujú komfort sedadiel. Z istého pohľadu chcel Baojun využiť aj oldschoolový štýl sedadiel, pretože je to rastúci trend v Číne. Samozrejme, jeho sedadlá vyzerajú pekne. Nie je určite pochýb, že tieto pohovky sú naozaj pohodlné, ale či sú vhodné aj do auta je sporné, keďže nemajú žiadnu bočnú oporu ani výrazný tvar. Sú to dosť ploché sedadlá. Na druhej strane,  Baojun Yunduo nie je ani náznakom prezentovaný ako športový elektromobil, skôr vývojári kladú dôraz na pohodlie pasažierov, ktoré určite bude. Aspoň, že sa dajú elektricky nastavovať.

Na druhej strane, druhý rad sedadiel má vychytávku. Jeho zadná časť sa dá nakloniť, čím sa zvyšuje komfort pasažierov na zadných sedadlách. Predné sedadlá sa navyše dajú sklopiť a vytvoriť tak dve lôžka. Yunduo má navyše panoramatickú strechu, takže odpočívať na týchto sedadlách zmenených na lôžka nebude vôbec nepohodlné. Aj tu môžeme podčiarknuť dizajn dverovej výplne so  skrytými úchytkami, oblými tvarmi a rôznymi materiálmi. Pre cestujúcich je tu pomerne veľa miesta. 

Teraz sa presuňme na stredovú konzolu Baojun Yunduo.  Má veľkú plávajúcu obrazovku a LCD panel za volantom. Stredový tunel Yunduo je vybavený bezdrôtovou nabíjacou podložkou, dvoma držiakmi na poháre, lakťovou opierkou. Pod stredovým tunelom sa nachádza priestranná priehradka. Môžeme tiež vyzdvihnúť drevené obloženie, ktoré je v skutočnosti vyrobené z plastu. Prechádza po celom stredovom tuneli a stredovej konzole.

Námestník generálneho riaditeľa SGMW pán Zhou Lin zdieľal niektoré cenné informácie o špecifikáciách Baojun Yunduo. Tento elektromobil bude podľa neho schopný prejsť na jedno nabitie až 400 km. Základná výbava Yunduo je vybavená štyrmi airbagmi, ESP, látkovými sedadlami, bezkľúčovým vstupom a štartovaním, multifunkčným volantom, elektronickou parkovacou brzdou a strešným oknom. Zhou Lin tiež spomenul, že najvyššia úroveň výbavy Yunduo bude mať inteligentný jazdný systém, ktorý si bude vedieť zapamätať trasu domov k majiteľovi . 

Vidíme teda, že aj základný Baojun Yunduo je dobre vybavené auto s primeraným dojazdom a peknými funkciami. Navyše, ak jeho model základnej úrovne bude skutočne stáť 100 000 juanov, rozhodne môže bojovať nielen s BYD Dolphin. Podla posledných informácii sa  Yunduo dostane na čínsky trh v auguste tohto roku s počiatočnou cenou 100 000 juanov (13 000 eur). 

Zdroj: carnewschina