Chery iCar 03 – terénny elektromobil pre čínsku mládež za 19 036 eur

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológii (MIIT) vo svojom nedávnom reporte o schválených modeloch áut zverejnilo aj malé SUV Chery iCar 03 .  Vďaka tomu sa teraz môžeme dostať k jeho podrobným špecifikáciám.  Chery iCar 03 dostane batériu od CATL typu LFP a elektromotor s výkonom 135 kW. Jeho sériová výroba bola už v Číne spustená a to znamená, že iCar 03 sa čoskoro dostane na domáci trh. Jeho počiatočná cena bude približne 150 000 juanov (približne 19 036 eur podľa aktuálneho kurzu NBS ). 

Pripomeňme si najskôr niekoľko faktov o značke  iCar. Ide o značku NEV (New Energy Vehicle), ktorú spoločnosť Chery uviedla na trh začiatkom tohto roka. Je zameraná na mladých kupujúcich. Modelový rad bude pozostávať zo siedmich áut vrátane SUV, sedanov a dokonca aj MPV. Pokiaľ ide o prvý model iCar, ide o malé „all-roadové“ SUV iCar 03. Tu musíme spomenúť, že veľa čínskych automobilových značiek používa termín „all-road“, čo znamená auto, ktoré je schopné jazdiť po zlých cestách.

Vonkajší dizajn Chery iCar 03 ho charakterizuje ako hranaté SUV s obrovskými nárazníkmi zo sivého plastu, plochým čelným sklom, vysokou líniou kapoty a svetlami, ktoré tvoria písmeno „i“. Tento druh svalnatého štýlu sa v Číne stáva mimoriadne populárnym, pretože sa uvádza na trh množstvo „all-roadových“ modelov, ako napríklad Baojun Yep .

Rozmery Chery iCar 03 sú nasledovné: dĺžka 4406 mm, šírka 1910 mm, výška 1715 mm s rázvorom 2715 mm. Kvôli prehľadnosti, iCar 03 o 16 mm dlhší ako ŠKODA Karoq. Jeho nájazdový a výjazdový uhol je 26/19 stupňov. Na takéto malé SUV je to slušné číslo.  Pohotovostná hmotnosť Chery iCar 03 dosahuje 1775/1800 kilogramov. Odpruženie je nezávislé vpredu aj vzadu a rozmery kolies sú: 225/60 R18 alebo 225/55 R19. Karoséria je vyrobená z ocele a hliníka, za príplatok je k dispozícii panoramatická strecha s posuvnou časťou. Vnútri dostal Chery iCar 03 päť miest na sedenie. 

Pohonnú jednotku  iCar 03 zásobuje elektrinou LFP batéria od CATL. Jej kapacita ešte nebola odhalená. Predtým však Chery uviedol, že toto elektrické SUV bude mať dojazd až 500 km. Čo sa týka pohonného systému, v súčasnosti existuje jediná možnosť: jeden elektromotor s výkonom 135 kW (184 k), ktorý je umiestnený na prednej náprave. Vyrába ho spoločnosť Qida, ktorá patrí pod Chery Group. Najvyššia rýchlosť iCar 03 je obmedzená na 150 km/h. V budúcnosti Chery uvedie na trh aj verziu s pohonom všetkých kolies 4WD.

Interiér Chery iCar 03 je zariadený v typickom modernom štýle a je takmer bez analógových tlačidiel. Dokonca aj na lúčoch volantu – iba bubny a snímače. Interiér ponúka však aj niekoľko fyzických ovládačov. Napríklad dotykové tlačidlá na nastavenie teploty klimatizácie, hlasitosti audio systému a jasu podsvietenia sú zabudované na prednom paneli pred spolujazdcom. Zo smartfónu sa môžete na diaľku pripojiť k mediálnemu systému a sledovať vysielanie z ktorejkoľvek kamery systému priestorového zobrazenia.

Chery iCar 03 je pekné vozidlo, ktoré dokáže prilákať veľa mladých kupujúcich vďaka rozumnej hnacej sústave a modernému vonkajšiemu dizajnu. Na druhej strane, čínsky trh je v súčasnosti skutočne konkurenčný, takže Chery bude od začiatku neľahkú pozíciu v snahe o presadenie sa na trhu.

Zdroj: carnewschina, chery