EH216-S eVTOL – elektrický dron pre 2 osoby od spoločnosti Ehang

Čína v posledných rokoch výrazne uvoľnila kontrolu nad vzdušným priestorom v nízkej nadmorskej výške v nádeji, že presadí rozvoj takzvanej „ekonomiky v nízkej nadmorskej výške“, čím sa výrobcom eVTOL otvorili nové príležitosti. Čínska spoločnosť Ehang, výrobca elektrického dronu (oktokoptéry – s motormi na 8 ramenách) vertikálneho vzletu a pristátia (eVTOL) dodal novú sériu bezpilotných elektrických dronov typu EH216-S určených na prepravu cestujúcich. Komerčné použitie elektrických osobných dronov umožnili zákonné úpravy, ktoré kladú zvýšený dôraz na „hospodárstvo v nízkych nadmorských výškach“ v celej Číne.

EH216-S je poháňaný batériami, ktoré poskytujú energiu potrebnú na lietanie a má maximálnu vzletovú hmotnosť 620 kilogramov. eVTOL dosahuje maximálnu rýchlosť letu 130 kilometrov za hodinu a má letovú vytrvalosť 25 minút, teda maximálny dolet je  približne 30 km od miesta vzletu. 7. apríla spoločnosť Ehang oznámila, že získala Výrobný certifikát pre EH216-S od Úradu civilného letectva Číny (CAAC). Predtým EH216-S získal typový certifikát a štandardný certifikát letovej spôsobilosti v Číne. Ehang, jeden z prvých výrobcov eVTOL v Číne, 2. februára 2024 oznámil, že oficiálna orientačná cena EH216-S v Číne je 2,39 milióna juanov (približne 307 700 eur) .

Spoločnosť Ehang včera oznámila, že dostala plnú platbu za prvú dávku 30 kusov EH216-S eVTOL objednaných spoločnosťou Wencheng County Transportation Development Group Co Ltd (Wencheng Development) vo Wenzhou, provincia Zhejiang, vo východnej Číne, kde už dodala 27 kusov týchto strojov. Ako zistil CnEVPost, spoločnosť Ehang dodala v prvom štvrťroku 2024 už 26 elektrických dronov EH216-S eVTOL, čím sa ich celkový počet zvýšil na 263 kusov. 22. júna 2024 bezpilotný eVTOL  typu EH216-S dokončil svoj prvý pilotovaný let vo Wenchengu, čo znamená oficiálne spustenie kultúrnej turistickej iniciatívy „Low-Altitude Tourism in Wencheng“ .

terminál „Low-Altitude Tourism vo Wenchengu

Lokálne turistické centrum už vybudovalo vyhradené miesto na vzlet, pristátie a podporné vybavenie pre Ehang 216-S a ďalšie oblasti vo Wenchengu postupne vybudujú operačné stredisko a podpornú infraštruktúru na prípravu na spustenie leteckých vyhliadkových služieb s elektrickým osobným dronom  Ehang 216-S.

21. júna 2024   Ehang oznámil, že spoločnosť Wencheng Development objednala prvú várku 30 kusov EH216-S eVTOL a zaplatila 50 percent z celkovej kúpnej ceny ako zálohovú platbu, pričom zvyšnú sumu je potrebné zaplatiť pred dodaním. Okrem toho Wencheng Development plánuje do konca roka 2026 kúpiť ďalších 270 kusov modelu  EH216-S a zaplatila nevratnú zálohu, uviedol Ehang.

Nákup elektrických oktokotér EH216-S eVTOL je súčasťou úsilia okresu Wencheng o rozvoj „ekonomiky v nízkych nadmorských výškach“, pričom cieľom okresu je vytvoriť viac ako 10 typických scenárov pre lety v nízkych nadmorských výškach a realizovať trh s veľkosťou viac ako 1 miliardu juanov (138 miliónov USD).

Čína v posledných rokoch výrazne uvoľnila kontrolu nad vzdušným priestorom v nízkej nadmorskej výške v nádeji, že presadí rozvoj takzvanej „ekonomiky v nízkej nadmorskej výške“, čím sa výrobcom eVTOL otvorili nové príležitosti.

31. mája 2024 Ehang oznámil, že dostal objednávku na 50 kusov  EH216-S eVTOL od miestnej kultúrnej turistickej spoločnosti v Taiyuan, Shanxi, na severozápade Číny, v celkovej sume  113 miliónov juanov (približne 14 548 170 eur). Spoločnosť zaoberajúca sa kultúrou a cestovným ruchom tiež podpísala zmluvu s Ehangom o zámere nákupu na ďalších 450 kusov EH216-S eVTOL v priebehu nasledujúcich 2 rokov, ktoré sa budú v budúcnosti  používať v letových scenároch, ako je cestovný ruch a ľudská doprava.

Zdroj: cnevpost